Taraful Panseluta Feraru

Premium Recomandat

O VIATA CUPRINSA INTR-UN CANTEC
PANSELUTA FERARU

 

   PANSELUTA FERARU sa nascut in orasul Liicesti Judetul Arges pe 10 Septembrie 1955 intr o familie de lautari celebrii a caror generatie de muzicieni se pierde in negura timpului . Parintii ei , mama vocalista si acordeonista iar tatal un remarcabil violonist . PANSELUTA FERARU a fost fascinata de sunetele muzicii inca din copilarie , in casa bunicului sau RADU BRICEAG , un virtuoz al viorii . “La noi in familie , toata lumea canta : mama si tata , bunicul si bunica , surori si frati de-ai parintilor mei “ spune PANSELUTA FERARU .
La 13 ani canta deja la nunti .La 16 ani dupa ce a terminat zece clase de liceu la Curtea de Arges a venit la Bucuresti si sa inscris la Scala Populara de Arta , la clasa lui Liviu Campeanu , mare profesor de canto . La 15-16 ani visa sa ajunga actrita de cinema , insta succesul a venit repede si a uitat de visele tineretii .
Primul disc l-a inregistrat la Electrecord , alaturi de Liviu Vasilica .Majoritatea melodiilor sunt despre copilarie , dragoste , persoana iubita , familie , copii si nu in ultimul rand despre locul natal .
In Gradina Muzicii Romanesti , numele de PANSELUTA FERARU este unic , la fel ca si interpreta noastra care implineste o jumatate de viata daruita cu generozitate in exclusivitatea muzicii.
       
   Inceputul carierei si o buna parte din activitatea sa profesionala s-a desfasurat in localurile de lux ale Capitalei si ale marilor metropole (New York , Chicago , San Francisco , Montreal , Toronto , Paris , Tel Aviv , Viena , Frankfurt , Koln , Milano , etc .) , desi dupa absolvirea Scolii Populare de Arta din Bucuresti ar fii putut face cariera in muzica usoara sau de opera , destinul insa i-a hotarat un traseu absolut particular , in care fara sa se dezica de repertoriul preferat la nunti si ocazii , si fara sa ocoleasca cantecele autentice lautaresti , PANSELUTA FERARU s-a exprimat atat pin cantecul popular romanesc , prin cantecele celebre ale altor popoare , prin romanta , dar si prin sansoneta si muzica de jazz . Putini solisti vocali din lume pot sa cuprinda o diversitate stilistica de asemenea anvergura si putine au fost cazurile cand acelasi interpret a schimbat registrul stilistic cu aplombul PANSELUTEI FERARU , de asemenea raman admirabile intuitiile lingvistice ale solistei si impecabila pronuntie in cele mai cantate limbi ale pamantului .


   Cultivandu-si neincetat repertoriul si stilul de interpretare , PANSELUTA FERARU a cunoscut treptat si afirmarea internationala spre care o recomanda dragostea ei nemarginita pentru muzica de pretutindeni , dar si tenacitatea de a-si desavarsi vocea generoasa , ampla si nobila - preferintele sale vremelnice pentru autentica muzica lautareasca , pentru patimasa melodie sarbeasca ori pentru leganarea grava a sirtaki-ului grecesc , reprezinta fetele nenumarate ale unui cristal care lumineaza colorat in toate colturile sufletului , punand in vibratie acele palpituri care se lasa impresionate numai la atingerea gingasa a sunetelor :dor .
Ar fi atatea de spus despre impresionanta cariera a PANSELUTEI FERARU , despre turneele si festivalurile internationale la care a obtinut lauri , despre concertele de pe scenele lumii , de la ambasade si institutii importante , la teatrele de revista , despre grija cu care isi alege melodiile , calitatea textelor , orchestratia fiecarui cantec (de care PANSELUTA FERARU se preocupa cu pasiune ) , despre exprimarea elementara sau faptul ca ascultandu-i inregistrarile , este imposibil sa stabilesti genul muzical in care exceleaza , intrucat evolutia sa interpretativa este impecabila , chiar si atunci cand trece cu dezinvoltura si maiestrie de la un cantec de petrecere la o doina , la o melodie greceasca , sarbeasca sau din alt colt de lume , ori cand isi ofera masura intinderii glasului si improvizatiile de jazz , pentru care manifesta o reala apetenta si preferinta .


   PANSELUTA FERARU prezinta atractia marilor personalitati , pare venita dintr-o alta lume , din lumea muzicii de pretutindeni  sau traind pentru a ne conduce spre o alta lume , cea a vibratiei profunde , aceasta mare artista fascineaza si deconcerteaza prin complexitatea destinului si incapatanarea sa de a trai numai pentru bucuria si fascinatia de a crea muzica in orice colt al vietii.
Doamna frumoasa si impozanta a muzicii lautaresti , a muzicii de petrecere si a numeroase alte genuri muzicale , discreta si ceremonioasa , putin atenta la tumultul din jurul sau , PANSELUTA FERARU a fost nominalizata de cartea “American Biographical Institut “ ca “FEMEIA ANULUI 2003“, omagiu ce se adauga cronicilor elogioase din tara si din strainatate .


   Sa mai spunem si ceea ce stie toata lumea , ca cele mai importante succese artistice nationale si internationale , le-a dobandit alaturi de talentatul instrumentist STEFAN MARIAN-GHEORGHE , cel care a acompaniat-o insuflandu-i cultul pentru sunetul calitativ si preocuparea pentru realizarea arcurilor frazei muzicale . Din aceasta dongeneza , s-au nascut seri minunate de dialog scenic , spectacole de mare tinuta , inregistrari si filamari .


   Fara sa fim sentenciosi , consideram ca PANSELUTA FERARU nu este doar una din marile voci ale muzicii lautaresti , ci este in mod cert cea mai mare voce a acestui stil in prezent , care poate intrupa in sunete calde si catifelate un repertoriu muzical de necuprins in cuvinte , fiind cea care ofera ascultatorilor sai prinosul de talent , gratie , munca si responsabilitate fata de actul interpretativ si rolul acestuia de a bucura sufletele pana la nesat .